Фантомско светло

ByИгор Весовић

Фантомско светло

🎭У театру имамо традицију — кад год је позориште празно увек се постарамо да оставимо једно светло упаљено.

По правилу на постољу на средини позорнице, ово светло је познато као фантомско светло. Постоје многе приче о његовом постанку – али његово значење је непогрешиво.

Оно значи да иако је позориште празно, МИ ЋЕМО СЕ ВРАТИТИ.

Стога, нама у част. Глумцима, техничарима, редитељима, управницима, занатлијама, сценографима, плесачима, учитељима, студентима, слободњацима, ствараоцима, менаџерима и организаторима — УМЕТНИЦИМА.

Многи од нас су примили велике ударце током овог вируса.

Финансијске и емотивне тешкоће су се сурвале на нас док је цела индустрија сведена на ништа друго до гомилу фантомских светала.

Али ова фантомска светла су привремени чувари места. Она су симбол. Можда смо сада поклекли – али наша страст, наша креативност, наш погон су и даље централно на сцени.

Очас посла ћемо угасити та фантомска светла. До тада, ево га једно – да увери свет ДА ЋЕМО СЕ ВРАТИТИ.

Мајлс Болдвин

Шта је то фантомско светло?

🌟Фантомско светло🌟 је елемент америчке позоришне традиције који има различиту митологију, а приче о његовом настанку варирају од извора до извора.

Неке приче делују истинито, док се друге сматрају пуким сујеверјем, међутим, оно се и даље поштује као традиција без обзира на мишљења; традиција која је лепа и чаробна, ако ни у чему другом а оно у томе што је то обичај који сви поштују.

💡Фантомско светло је у суштини једна сијалица стављена на статив или постоље, које је потом остављено на средини позорнице у периоду када је позориште затворено.

🤕🌠Најпрактичнији повод овоме су безбедносни разлози, како би се избегле незгоде саплитања или повреде при завршетку радног дана када се све погаси или у случају да неко (законито, или не) залута у позоришну салу. На тај начин се штите и декор, костими, реквизити на које особа може нехотице нагазити, али и сама особа, како не би пала са ивице сцене или у оркестарску рупу.

⚡Најсмисленија прича о пореклу јесте да су се у време пре струје, позоришне куће осветљавале путем гасних лампи, те је тако и фантомско светло била гасна светиљка која је била ту да током ноћи изједначава притисак у гасоводима јер би се у супротном могао накупити и довести до експлозије. Сва позоришта су тада имала своје генераторе гаса, па је ово светло служило као вентил.


Легенде о фантомском светлу

Мимо ових практичних повода, постоје и разна празноверја и легенде око овог једноставног реквизита, због чега и носи назив фантомско, или аветињско (енг. ghost light).🤫

💓Можда најлепше од њих је оно у коме фантомско светло служи да умири духове позоришта, било да их одобровољи или отера оне непожељне.

🧞Духови некадашњих глумаца и људи који су стварали позориште или радили у њему, најчешћи су духови за које фантомско светло гори. Према некима фантомско светло им одаје почаст, прави друштво и шаље поруку да су добродошли, јер наводно ако се сва светла погасе, па и фантомско, духови мисле да је позориште напуштено што потом доводи до незгода на сцени, на шта се посебно обраћа пажња уочи премијере јер духови у супротном могу бацити клетву на представу и тиме је осујетити.

🤸Према другом мишљењу управо те незгоде светлост и спречава тако што растерује несташне духове, а према трећем задовољава ту несташност тиме што се духовима пружа прилика да током ноћи поново наступају на осветљеној сцени. Баксуз је не дозволити духовима да играју једном недељно, зато наводно америчка позоришта и раде 6 дана у недељи. 6️⃣ Какве ли се само представе из прошлости играју скривене од погледа под окриљем позорнице; на месту где је све могуће, какве све чаробне наступе сцена памти…🎭

🦝Популарна урбана легенда пак каже да се провалник једном ушуњао у мркло позориште на Бродвеју, пао и сломио ногу, те су га запослени пронашли таквог следећег јутра. Не само да је исти тужио позориште, већ је добио и одштету. На тај начин светло заправо служи као заштита од могуће тужбе.⚖️

За коју год од ових теорија да се одлучите, фантомско светло потврђује да уметност позоришта вечито сја!✨

А ако сте посебно храбри или вам се укаже прилика, завирите у неко позориште по мраку, па нам јавите шта сте видели. 😉👻

About the author

Игор Весовић editor

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.