Леонардо да Винчи – прокрастинатор над прокрастинаторима

ByМилица Добројевић

Леонардо да Винчи – прокрастинатор над прокрастинаторима

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ био је ноторни прокрастинатор.

Без обзира на његов неоспорив таленат и ингениозност, мецене су га избегавали у широком луку јер га је пратила репутација уметника који ретко довршава дела, а рокове не поштује никада. ⏱️

Тако је једном приликом добио поруџбину да наслика дело „Богородица на стенама“ (Vergine delle rocce) у року од 7 месеци. Леонардо је понуду прихватио и слика је била завршена… ни мање ни више него 25 година касније.

Леонардова слика „Богородица на стенама“ (Vergine delle rocce)
Богородица на стенама (Vergine delle rocce)

Позната је и чињеница да је на славној Мона Лизи да Винчи радио целих 15 година. Дело је насликао у периоду од 3 године, али му се враћао, дорађивао га и допуњавао, све док није био задовољан… макар онолико колико један уметник може бити својим делом. 🖼️🎨

Иако је доживео 67. годину, што се у његово време сматрало дубоком старошћу, Леонардо је успео да доврши свега 15 слика и неколицину архитектонских нацрта.

Зато је свету у наслеђе оставио на десетине свезака препуних скица и идеја. Своје белешке баш никада није уређивао, а највећи број замисли није реализовао. 📚

Уколико сте се макар мало препознали у једном од ових редака – не очајавајте! Осим што вековима инспирише својим талентом, да Винчи је био довољно великодушан и да нас поучи. Шта то можемо од њега да научимо?

  1. Прокрастинација никога не штеди – па ни највеће уметнике. Сасвим је у реду понекад ићи својим темпом.
  2. Дело је готово кад га уметник таквим сматра – никада није касно за додатно усавршавање!
  3. Све је у доброј организацији! (Па није то случајно слоган ФОН-а) 💕
    Замислите само – да је Леонардо да Винчи успео да се организује и тако реализује макар десети део својих идеја, какву бисмо тек технологију данас имали?
  4. Не постоје глупе идеје, само недовршене и необјављене. Уколико се један средњовековни уметник с прилично мало формалног образовања усудио да направи нацрт хеликоптера – зашто се ви не бисте усудили да своје планове спроведете у дело?
Леонардо да Винчи – црно-бели портрет

About the author

Милица Добројевић editor

• Координатор Департмана за маркетинг и PR • Факултет за медије и комуникације, мастер студије

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.