ШТА ЈЕ ТАЧНО БУФОНЕРИЈА?

ШТА ЈЕ ТАЧНО БУФОНЕРИЈА?

УКРАТКО

Шта је
Буфонерија?

Студентска културно-уметничка организација Буфонерија је скуп младих и талентованих људи који су одлучили да направе мало места за културу. На својој Инстаграм и Фејсбук страници причамо приче из света глуме и уметности, обавештавамо о занимљивостима, подсећамо вас на уметнике које не треба да заборавимо, оали и рганизујемо драмске секције и удружујемо младе уметнике, културне активисте и љубитеље уметности.

Настанак

Прича: Игор Весовић

Идеја се родила још давне 2012. године када смо моје колеге и ја, као бруцоши, отпочели самоиницијативна и такорећи сквотерска окупљања на факултету, назвавши ту нашу скупину драмском секцијом. С друге стране, може се рећи да идеја датира још из 2005. године, у оквиру тзв. АКУД ФОН-а, у ком предњачи Театар ФОН као дилетантски и полуаматерски драмски састав. Тај подухват, који је потоње израстао у једну значајну хуманитарну иницијативу нашег факултета, нажалост се гаси због мањка лидерства у годинама пре него што колеге и ја уписујемо факултет. Ми, ни не знајући за претходнике, почињемо да развијамо своју идеју. Након тога, биле су потребне скоро пуне 2 године и један FON Talent Show крајем 2013. као део факултетске свечаности, како би се идеја о драмској секцији поново вратила на дневни ред, овога пута уз сазнање да је тако нешто постојало раније у облику АКУД ФОН-а. Дакле, цела ствар је почела са намером да се (поново) оснује драмска секција.

Игор Весовић – оснивач Буфонерије
„Путујуће позориште Шопаловић“ – 2016.

Имајући познанства и пријатељства са људима који су већ били позоришни активни, попуњен је онај број људи који је иницијално недостајао за тај пројекат. А онда смо (на тежи начин) научили колико је за један амбициозан пројекат у ствари потребна баш секција. Било је потребно доста погрешака и покушаја, много растављања да би се дошло до те спознаје. Мене је то, признајем, и лично коштало. А та секција, односно позоришни студио како га је Станиславски називао, или лабораторијум, представља припремни терен, полигон, у ком се ствараоци припремају за стваралаштво. Позоришна уметност је специфична, јер она не зависи само од једног, него од мноштва стваралаца, али нису сви људи, упркос жељи (која може бити варљива), спремни за истинско стваралаштво, а оно се најпре огледа у сарадњи. Самим тим ви морате да развијете однос између тих стваралаца пре него што можете почети да стварате, а то захтева највише посла, нарочито када нисте ничим условљени да морате истрајати уз пројекат.

Откуд назив „Буфонерија“?

Када смо отпочели тај иницијални пројекат с пуно амбиције, у питању је била комедија, конкретно „Др”, Бранислава Нушића. Међутим, то није било погодно за назив пројекта. Консултовали смо речник позоришних термина и том приликом се издвојио баш појам „буфонерија”, који иначе потиче из француског језика (bouffonneriе) и у буквалном преводу значи шала или лакрдија. Постоји чак и својеврсна форма комедије која се тако зове. На Факултету организационих наука неретка је пракса да се пројекти, па и читаве организације, именују тако да назив садржи то кључно „ФОН” (ИнтерФОН, ЕкоФОН, ФОНкламе итд), што је био још један адут овог термина који се већ семантички поклапао са жанром представе. Када се из тог пројекта развила идеја о читавој организацији, назив се просто задржао.

Мој отац је чак једном приликом направио констатацију да му је занимљиво како то почетно „БУ” фактички означава и Београдски Универзитет, што нама у датом тренутку кумовања није ни пало на памет, али се свакако показало симболичним из разлога што, иако при ФОН-у, наша организација је отворена за све студенте Београдског Универзитета, па и шире. Оно што је такође комплементарно самом називу јесте то да, иако озбиљни и професионални у свом односу према раду, не схватамо себе превише озбиљно. Свесном игром ми развијамо сопствени образовни процес што је уједно и тражени резултат, а позориште је одавно утврдило ту истоветност процеса и резултата. Свесни смо да учење мора бити забавно, јер се учити може на милион и један занимљив и креативан начин. Зато Буфонерија.

Шта је аматеризам и зашто га волимо?

Аматеризам потиче од речи „волети“. Аматеризам, у свом изворном облику представља рад из љубави. И иако је порастом академизирања и формализације знања он изгубио на вредности, то не мења чињеницу која стоји иза његовог порекла. Свако ко своме раду приступа с посвећеношћу, одговорношћу и часно (с љубављу), он је аматер. И уколико је резултат тог рада важнији од материјалне добити која се за њега може добити, онда је логично тврдити да су побуде за рад ипак веће од наше личне користи. Довољно је да барем овлаш завирите на наше профиле на мрежама и особа која вам прва привуче пажњу је сигурно и неоспорно (била) аматер!

jedite kod džoa

Заинтересовани сте?

Заинтересовали смо вас и желите да искусите све наведено из прве руке?

Или можда желите да постанете партнер?